FLAG
IN ENGLISH
PPS_logo

Älä hyväksy rasismia – puutu, jos näet sitä

PPS_logo

Älä hyväksy rasismia – puutu, jos näet sitä

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 17.–23.3.2025. Rohkaisemme kaikkia puolustamaan inhimillisyyttä ja puuttumaan rasismiin aina, kun sitä näkee tai kohtaa. Tänä vuonna teema keskittyy aikuisten vastuuseen lasten ja nuorten kohtaaman rasismin torjumisessa.
 
Rasismiin on tärkeää puuttua niin kouluissa, työelämässä, harrastuksissa kuin julkisessa keskustelussa. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja hyvällä esimerkillään vaikuttaa muiden asenteisiin.
 
Tunnista rasismi ympärilläsi. Se ei rajoitu vain yksittäisiin tilanteisiin ihmisten välillä, vaan voi ilmetä myös rakenteissa ja toimintatavoissa. Rakenteellinen rasismi voi asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan esimerkiksi koulutuksessa, työelämässä ja palveluiden saatavuudessa.
 
Tiedosta omat ennakkoluulosi, meillä kaikilla on niitä. Ennakkoluulo tarkoittaa käsitystä, joka muodostuu ennen todellista tutustumista. On tärkeää tunnistaa omat oletukset ja asenteet, jotta ne eivät ohjaa toimintaamme tiedostamattomasti.
Toimi, sillä ilman tekoja mikään ei muutu. Edistä aktiivista ja tietoista toimintaa rasismin kaikkia muotoja vastaan. Torju rasismia tunnistamalla ja poistamalla syrjiviä käytäntöjä esimerkiksi työpaikoilla ja harrastustoiminnassa.
 
Kunnioita ja kuuntele.  Älä vähättele rasismia tai niiden kokemuksia, jotka ovat sitä kokeneet. Kuuntele, opi ja hanki lisää tietoa. Muista, ettei rasismia kokevan tehtävä ole selittää asiaa muille tai nostaa aihetta esiin, vaan vastuu muutoksesta kuuluu meille kaikille. Älä oleta, tai yleistä. Muista että jokainen kokee asiat omalla tavallaan. Monelle asia voi olla vaikea, tai henkilökohtainen.
 
Ole tukena. Älä jätä rasismia kohdannutta yksin. Älä sano ”älä välitä”, vaan osoita, että välität. Rasismia kokevalle kyse ei ole vain yksittäisestä tilanteesta.
 
Puutu tilanteisiin, vaikka se tuntuisi hankalalta tai epämiellyttävältä. Toimi myös silloin, kun rasismia kohdannut ei ole paikalla. Esimerkilläsi voit rohkaista myös muita puuttumaan epäasialliseen käytökseen.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email