Tämä toimintasuunnitelma on vahvistettu seuran syyskokouksessa 27.11.2024.
Vuoden 2024 päätavoite oli luoda seuralle strategia vuosille 2024-2026 ja tämä valmistui kesällä. Työn tavoitteena oli luoda vahva viitekehys koko seuran toiminnalle ja päätöksenteolle. Tämä tuo seuraan pidempiaikaista suunnitelmallisuutta seuran johtamiseen ja luo mittarit toiminnan kehittymisen arvioinnille. Kaikessa toiminnassa pyritään pitkäjänteisyyteen ja tehdään päätöksiä, jotka kantavat yhtä kautta pidemmälle. Koko strategiatyössä merkittävää on se, että siinä kuuluu seuran ääni: Pakkalan Palloseuran toimihenkilöiden ja jäsenten vahva viesti oli, että seuran halutaan olevan kaikille avoin seura.
Marraskuun 2024 lopussa Pelipasseja oli rekisteröity Pakkalan Palloseuraan:
– 831 junioripelaajaa (2005-2019-syntyneet)
– 57 aikuispelaajaa
– Yleisessä liikuntatoiminnassa, eli Kuntofutiksessa, matalan kynnyksen jalkapallokoulussa ja kerhoissa on mukana 94 harrastajaa
Pakkalan Palloseurassa uusi jalkapallokausi alkoi tilanteesta, jossa kasvua on jatkettu edelleen ja samaan aikaan seuran pitokyky on parantunut.
PPS:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin marraskuun lopussa, ja kokouksessa hallitustoimintaan saatiin mukaan kaksitoista seura-aktiivia. Vanha hallitus kokoontui viimeistä kertaa ja uusi hallitus piti samalla joulun alla ensimmäisen järjestäytymiskokouksen, joten tammikuussa ensimmäisessä kokouksessa päästään heti tarttumaan uusiin haasteisiin. Vuodelta 2024 jatkoi lähes kaikki jäsenet jossain roolissa, mikä tuo seuran johtamiseen jatkuvuutta.
Pakkalan Palloseuran hallitus 2025
Puheenjohtaja Marko Jakonen
Varapuheenjohtaja Toni Törnqvist
Varsinaiset jäsenet Mia Daaboul, Juuso Karjalainen, Neea Krogerus, Riina Meltemutmut
Varajäsenet Mariia Jernmark, Hannu Kupari, Suvi Lehikoinen, Jani Pulkkinen, Sara Sainio, Reetta Sopanen
Asiantuntijajäsenet (ei äänioikeutta): Sihteeri Miia Pihamaa ja rahastonhoitaja Maria Olin-Bolin
Päätoimiset 2025
Seuran päätoimisten toimenkuvia on päivitetty ja vuoden 2025 aikana pyritään entistä enemmän mahdollistamaan valmennuspäälliköille keskittyminen urheilutoimen tehtäviin. Jenna Jyrkiäinen jatkaa tammikuusta kokoaikaisena. Kartoitamme myös uusia rekrytointeja kriittisimpiin tarpeisiin (tyttöjen joukkueiden valmennuspäällikkö sekä oppisopimus seuravalmentaja).
Toiminnanjohtaja Maria Olin-Bolin
Hallintopäällikkö Miia Pihamaa
Valmennuspäällikkö Jyri Nieminen (Aikuiset-U12) *
Valmennuspäällikkö Iiro Sivén (U11 ja nuoremmat) *
Liikuntakoordinaattori Jenna Jyrkiäinen (Lapsivaihe, perusliikunta, matalan kynnyksen toiminta, hankkeet) *
* Valmennusvastuu ikäluokkatoiminnassa 45-70% työajasta
Tilikausi päättyy vuoden vaihteessa ja tilinpäätös hyväksytään kevätkokouksessa 2025. Vuoden 2024 tulos tulee olemaan alijäämäinen, kuten edellisessä toimintasuunnitelmassa ennakoitiin, kun päätettiin mm. panostaa seuran hallinnon kehittämiseen ja suunniteltiin tehtäväksi uusia rekrytointeja. Seura on edelleen taloudellisesti vakavarainen, mutta yleinen taloustilanne vaikuttaa myös meidän seuran toimintaan ja vaatii jatkuvia toimenpiteitä tulevaisuuden varalle. Kulut nousevat seurassa kaikissa toiminnoissa, samaan aikaan harrastajien perheissä ostovoima on monin paikoin heikentynyt. Kartoitamme ja haemme kohdeavustuksia erityisesti ns. perusliikuntaan ja matalankynnyksen toimintaan.
Hyvin hoidettu taloushallinto toimii tärkeimpänä kivijalkana toiminnan johtamiselle ja kehittämiselle, sekä ennen kaikkea sen jatkuvuudelle. Taloushallinnon selkeyttäminen aloitettiin vuonna 2024, mutta prosessi on pitkä ja saatetaan päätökseen vuonna 2025.
Varainhankintaa kehitetään uuden kumppanin kanssa (digitaalinen varainhankinta), kehitämme uusia fanituotteita sekä pyrimme kehittämään myös kaupallisia tapahtumia. Yritysyhteistyössä on paljon potentiaalia, mutta tässäkin näkyy samat taloustilanteen haasteet kuin kotitalouksilla. Panostamme vastavuoroisiin ja kaikkia osapuolia paremmin hyödyttäviin toimenpiteisiin.
Vuosi 2024 oli hyvin vaiheikas ja avasi merkittävästi koko organisaation kollektiivista ymmärrystä, missä asioissa seuran erityisesti tulee kehittyä. Meidän tulee edelleen pyrkiä olemaan paremmin organisoitu ja vahvemmin johdettu seura.
Seurassa toimitaan “yhdessä yhteiseksi hyväksi” periaatteella. Olemme vapaaehtoisorganisaatio, jossa päätoimiset ovat toiminnan runkona ja mahdollistavat seurassa paremman arjen. Tavoitteena on edelleen sisäisen yhteistoiminnan kehittäminen, parantaa tiedonkulkua ja lisätä avoimuutta, jotta seuran sisäiset sidosryhmät toimivat tehokkaammin. Järjestelmällisyys ja avoimuus vahvistavat toimintaa ja luovat yhteisöllisyyttä. Uskomme, että seuran vastuullinen ja asiantunteva johtaminen on pitkällä aikajänteellä uusi peruskivi, jonka varaan rakennamme tulevaisuutta. Kouluttaudumme, perehdymme, kysymme ja selvitämme. Seuramme noudattaa ylpeydellä hyvän hallintotavan periaatteita, mutta toki se vaatii resursseja.
Työntekijät ja hallitus ovat tiivistäneet yhteistyötä, ja tähän panostetaan jatkossakin, jotta voimme saavuttaa isommatkin yhteiset tavoitteet. Kaudella 2024 otettiin isoja askelia kohti yhteisjohtajuutta ja vuorovaikutuksellista johtamiskulttuuria. Tätä halutaan edelleen vahvistaa. Aktiivinen ja asiantunteva hallitus on keskeinen mahdollistaja sekä tärkeä tuki työntekijöille. Perustetaan proaktiiviset työryhmät (olosuhde, tapahtumat, vastuullisuus). Hallituksen työtä tuodaan enemmän esille viestinnän keinoin.
Joukkueiden johtoryhmien kanssa yhteistoimintaa on tiivistetty ja seura pyrkii tarjoamaan joukkueille enemmän tukea ja tietoa. Toimihenkilökoulutuksia jatketaan sekä kehitetään ja perustetaan joukkueenjohtajille foorumi, joka kokoontuu kahdesti vuodessa.
Seura on myös merkittävä työnantaja, kun päätoimisten määrä on kasvanut ja seurassa on yli 20 sopimuksen alaista valmentajaa. Vastuullisena työnantajana seura pyrkii keskittämään huomiota päätoimisten työntekijöiden työn kuormittavuuden hallintaan ja kohtuullisiin tehtäväkokonaisuuksiin. Ohjaamme ja opastamme erityisesti nuoria valmentajia, jotka saavat ensimmäisiä työkokemuksia seuran toiminnassa. On edelleen pyrittävä lisäämään toimihenkilöiden määrää ja voimavarojen suuntaamista keskeisiin toimintoihin.
Päätoimisten työtehtäviä ja vastuualueita on tarkennettu, sekä seuran valmentajien resursseja käytetään mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Toiminnanjohtaja ja hallintopäällikkö kantavat jatkossa päävastuun mm. hallinnon, hr- ja talousjohtamisen saralla, jolloin urheilutoiminnan vastuuhenkilöt voivat keskittyä aikaisempaa selkeämmin oman vastuualueen johtamiseen. Kasvu on luonut vaatimuksia jalkautua enemmän kenttätoimintaan ja ohjaamaan operatiivista toimintaa. Perustetaan valmennuspäälliköiden johdolla valmentajakerhot.
Seura haluaa olla turvallinen ja häirintävapaa harrastusympäristö jokaiselle. Jokaisella on oikeus olla mukana, nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Loimme vuonna 2024 säännöt häirintä- tai kiusaamistilanteisiin seuran pelaajille sekä toimijoille lasten ja nuorten jalkapalloarjessa. Seurassa perehdytään kiusaamisen ja häirinnän tunnistamiseen sekä ennaltaehkäisevään toimintaan. Jalkautus tapahtuu keväällä 2025.
Kartoitamme ja arvioimme edelleen olosuhdehankkeita. Tämä alkoi 2024 ja alkukartoituksen jälkeen perustamme seuraan olosuhdetyöryhmän edistämään kenttähanketta.
PPS nojaa vahvasti kaupungin tiloihin, joiden jakoperusteet toivotaan päivitettävän. Seura harjoittelee myös yksityisissä halleissa talvella, mikä on nostanut todella paljon kuluja.
Talviharjoitusolosuhteet ovat Vantaalla keskittyneet länteen ja itään. PPS:n toiminta hajaantuu talvella ja aiheuttaa osalle pelaajista drop outin, sillä seura ei voi tarjota mahdollisuutta lähiharrastamiseen. PPS toimii talvella Hämeenkylässä, Myyrmäessä, Kaivokselassa, Aviapoliksessa, Tikkurilassa, Korsossa sekä Tuusulassa ja Helsingissä… Myös tälle talousalueelle tarvitaan talviharjoitteluun olosuhteet, jotka mahdollistavat harjoittelun kohtuullisen matkan päässä eikä etäisyyksistä tulisi kynnyskysymystä osallistumiselle. Vantaalaisilla lapsilla tulee olla asuinpaikkaan katsomatta samat tai edes kohtuulliset mahdollisuudet harrastaa ympärivuotisesti omaa lajiaan.
Seuran profiili on jalkapalloon erikoistunut kasvattajaseura ja tavoitteena on kaikkien pelaajien kehittäminen sekä tukeminen omalla polullaan. Toimimme pelaajalähtöisesti ja innostavasti sekä valmennustoiminnan periaate on, että taitavat yksilöt tekevät hyvän joukkueen.
Pohdimme vuonna 2025 nykyistä ikäluokkatoimintaan nojaavaa joukkuerakennetta seuran kasvettua viime vuosina huomattavasti. Nykyisessä mallissa mm. kenttä- ja valmentajaresurssit asettavat haasteita. Joukkueet ja peliryhmät ovat paikoin niin isoja, että se vaikuttaa kehittymis- ja oppimisympäristöön. Samaan aikaan toisissa joukkueissa on haasteena liian pieni pelaajamäärä peliryhmien, kaikille sopivan harjoittelun ja kilpailutoiminnan toteuttamiseen sekä pelaajamäärän vuoksi myös taloudellinen kantokyky on vaikea toteuttaa. Joukkueiden toiminnan eri tasot vaativat tukea, mutta samat ratkaisut eivät toimi koko ikäluokalle ja erilaisille harrastajille. Tavoitteellisten pelaajien pelaajapolulle haetaan ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja pitävät kaikki mukana, eli ei rampauta toimintaa. Eli on havaittu, että aikaisempi ”sama paketti kaikille”-toimintamalli ei enää palvele muuttuneessa toimintaympäristössä. Joukkueiden sekä valmentajien tiiviimpi yhteistyö ja seurayhteistyön kehittäminen ovat ensisijaisia kartoitettavia keinoja.
Yhdenmukaisempi ja tasalaatuisempi valmennustoiminta eri ikäluokissa vaatii toimenpiteitä lyhyellä aikajänteellä. Urheilutoiminnan laadun kehittämiseksi seuran valmennuslinja uudistetaan, jotta se on aidosti hyödyllinen työkalu ja valmennustyön tuki. Vastuuvalmentajien kehityskeskustelut havaittiin toimivaksi ja näitä jatketaan, sekä lisäksi päälliköt lisäävät säännöllisiä tapaamisia valmentajien kanssa (valmentajatutorointi). Harjoitusten suunnitteluun on otettu käyttöön uusia työkaluja ja harjoitepankki, jota tullaan edelleen kehittämään ja laajentamaan multimedian mahdollistamin keinoin. Kokonaisvaltaisen valmennuksen seuraava askel on viedä maalivahtivalmennus uudelle tasolle sekä aloittaa systemaattinen fyysinen ja henkinen valmennus.
Tyttöjen joukkueiden toiminta vaatii panostamista, sillä vaikka pelaajamäärä on kasvanut, on mukana tullut myös uusia haasteita, miten tulevaisuudessa tarjoamme tasotoimintaa ja pidämme edelleen kaikki mukana harrastuksen parissa. Tyttöjen valmennuspäällikön rekrytointi on yksi kartoitettava toimenpide, millä haetaan tämän osa-alueen asiantuntijuutta seuraan.
Taitokoulu- ja talenttivalmennusharjoittelua tarjotaan ikäluokille U13-U8 ympäri vuoden jaksotettuna. Taitokoulu on kaikille avointa toimintaa. Talenttivalmennus on motivoituneille pelaajille innostava lisäharjoitus, johon valmennuspäälliköt nimeävät pelaajat.
Olemassa olevaa yhteisjoukkuetoimintaa jatketaan:
Jatkamme ja kehitämme matalan kynnyksen harrastetoiminnan tarjontaa. Tämä on joukkuetoiminnan rinnalla toimivaa kerhotoimintaa, jossa ei ole kilpailutoimintaa ja harjoitellaan sekä liikutaan myös monilajisesti 1-2 kertaa viikossa Kartanonkosken lähialueella. Lapset ja nuoret voivat osallistua itsenäisesti ja toiminta ei edellytä jäsenyyttä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden harrastaa lähellä kotia, jatkaa harrastusta, jos ikäluokkatoiminta ei enää vastaa omaa motivaatiota (pyrimme tällä ehkäisemään drop out -ilmiötä) sekä mahdollisesti saamme jo lopettaneet uudelleen lajin pariin. Lisäksi tavoitteena on aloittaa keväällä 2025 yhdessä VJS:n kanssa Länsi- ja Keski-Vantaalla 9-12-vuotiaiden maahanmuuttajataustaisten tyttöjen matalan kynnyksen jalkapalloharrastus/ jalkapallokerho.
Kerhotoiminta jatkuu ja tavoitteena on kasvattaa näkyvyyttä Aviapoliksen yhteisön arjessa, osallistua aikaisempaa enemmän liikuntakasvatustyöhön (päiväkotiyhteistyö) sekä saada kontakti jalkapallon harrastamisesta kiinnostuneisiin lapsiin ja perheisiin varhaisessa vaiheessa. Toiminta kohdentuu 3-5-vuotiaille (ennen joukkuetoimintaa).
Kuntofutista jatketaan ja kartoitetaan aikuisten toiminnan kehittämismahdollisuuksia (mm. Kortteliliiga kesäkaudella).
Seuran imago on vahvistunut ja olemme kasvaneet mielikuvissa pienestä kaupunginosaseurasta keskeiseksi ja vetovoimaiseksi toimijaksi Vantaalla. Parasta markkinointia ovat niin sanotusti tyytyväiset asiakkaat ja haluamme panostaa nykyisten jäsenten me-hengen nostamiseen ja ylpeyden tunteen nostamiseen niin pelaajilla kuin toimihenkilöillä ja vanhemmilla.
Sisäisen ja ulkoisen viestinnän kehittämistä jatketaan. Tavoitteena on viestinnän keinoin lisätä yhteisöllisyyttä sekä vahvistaa seuran toimintalinjojen sekä strategian jalkauttamista. Viestintäsuunnitelma jalkautetaan joukkueisiin, joukkueenjohtajille ja some-vastaaville järjestetään viestinnänkoulutuksia. Tuodaan käyttöön uusia työkaluja.
Yksi vuoden 2025 keskeinen tavoite on palvella vanhoja jäseniä paremmin sekä tavoittaa uusia viestinnän monikielisyyden kehittämisellä. Panostamme tiedotteiden kääntämiseen ja kehitämme verkkosivuja informatiivisemmaksi.
Sosiaalisen median näkyvyys ja tavoittavuus on kasvanut. Sisällön tuotantoon käytetään palveluntarjoajaa (markkinointikoordinaattori), jotta sisältöjä syntyy laadukkaasti ja ajantasaisesti. Sisällöissä halutaan tuoda enemmän esille seuran arvoja ja arkitoimintaa sekä toimijoita. Joukkueiden sosiaalinen media on seuran toiminnalle tärkeä näyteikkuna ja joukkueita tuetaan enemmän sisällöntuotannossa (työkalut, ohjeet).
Seuran identiteettiä vahvistetaan uuden syksyllä valmistuneen ilmeen eli brand bookin avulla. Tämä näkyy mm. seuran julkaisuissa, sosiaalisessa mediassa ja fanituotteissa.
Vuonna 2025 panostetaan myös sisäisiin sidosryhmiin. Toimihenkilöt ja aktiiviset vanhemmat ovat toiminnan kivijalka sekä merkittävä voimavara toiminnassa.
Tavoitteenamme on olla monipuolisesti verkostoitunut seura, joka jalkapallotoiminnan ohella tekee yhteistyötä kaupungin, oppilaitosten ja muiden seurojen sekä lajien kanssa. Pyrimme luomaan yhteistyöverkoston muiden seurojen kanssa, jolloin olemme yhdessä vetovoimaisempi ja vaikuttavampi toimija yrityskumppaneille.
Voimakkaasti kasvava Aviapolis talousalueena tarjoaa mahdollisuuden kehittää sidosryhmätoimintaa. Panostamme uusien yritysyhteistyökumppanuuksien luomiseen ja vanhojen kumppanuuksien vahvistamiseen. Kumppanuus seuramme kanssa mahdollistaa kaikkia osapuolia hyödyttävän yhteistyön osapuolten omista lähtökohdista sekä tarjoaa myös kumppaneille mahdollisuuden toimeenpanna omia yhteiskuntavastuita tukemalla paikallisen seuratoiminnan kautta vantaalaisten liikunnallista hyvinvointia. Pyrimme luomaan pitkäaikaisia kumppanuuksia ja kasvatamme sopimusten arvoa räätälöimällä kumppanuuksia. Tavoitteena on myös kumppanuuksien kautta mahdollistaa jäsenistölle etuisuuksia ja luoda seuran jäsenille lisäarvoa.
Seura haluaa lisätä dialogia Vantaan kaupungin toimijoiden kanssa. Luodaan aktiivisesti keskustelua olosuhteiden kehittämisestä, kaupungin liikuntapaikkojen vuorojen jaosta, sekä koko Aviapoliksen liikunta- ja urheilupaikkojen kehittämisestä. Keskustellaan seuran omasta kenttähankkeesta.
Palloliitto on seuralle tärkeä kumppani ja olemme olleet vuonna 2024 aktiivisempia osallistumaan eri foorumeihin.
Alueen päiväkotien sekä koulujen kanssa jatketaan hyvää yhteistyötä. Kokeilutuntien tarjoaminen on ollut perinteinen tapa tutustuttaa alueen lapset jalkapalloharrastukseen ja tätä laajennetaan talviaikaan päiväkotien kanssa. Lisäksi uutena toteutetaan keväällä päiväkodeille turnaus Kartanonkoskella ja syksyllä tavoitteena on toteuttaa alakoulujen 1.-2. luokkalaisille turnaus (mm. Kartanonkoski, Veromäki, Tammisto, Ylästö, ISV).
Seurayhteistyö on kehittynyt vuonna 2024 ja jatkamme olemassa olevia kumppanuuksia. Uutena aloitamme VJS:n kanssa dialogin ja monimuotoisen yhteistyön kokeilumuotoisena hankkeena vuonna 2025. Alustavasti on keskusteltu urheilutoiminnan lisäksi mm. olosuhteista, tapahtumista, markkinoinnista ja koulutuksista.
Jatketaan PPS:n yhteistyöseurojen I-HK:n, KoPSe:n, KoiPS:n ja TiPS:n kanssa vuosittain pelattavaa aloittaneiden ikäluokkien Starttiliigaa.